ekehjelmstorget siduvudbild

Kvarteret Dykärret

I korsningen av Bengt Ekehjelmsgatan och Swedenborgsgatan byggde Familjebostäder 376 bostäder 1982 - 84.

Ur beskrivningen från Familjebostäders informationsmapp kan man bl.a. läsa om att: Husens ytterväggar har fasadtegel, invändigt isolerade med mineralull.
Bärande stomme av betong. Mellanväggar är utförda av betong respektive gipsskivor. Väggar mot grannen av betong. Rumshöjden ar ca. 2,40 m.

Yttertaket är belagt med plåt. Balkonger av betong med skärmar och räcken av lackerad aluminium. Husen har hiss och sopnedkast på varje våningsplan. (numer på gården, reds anm.) Soporna transporteras via en sopsuganläggning till ett uppsamlingsrum i utkanten av området. För grovsopor finns särskilda utrymmen. Portarna är försedda med kodlås. Fönster är 3-glas träfönster utvändigt klädda med aluminium. Friskluftsventil monterad i karm.
Tamburdörrarna är s.k. säkerhetsdörrar, tillverkade helt i stål. Bostäderna är centralt uppvärmda genom anslutning till stadens fjärrvärmenät. Friskluften kommer genom ventiler vid fönstren. Från luften sugs ut centralt via kök, bad eller duschrum. Värmeåtervinning sker med värmepumpar.

Byggstarten var i november 1982 och första inflyttning skedde i mars 1984. Generalentreprenör var Platzer Bygg AB och Malmquist & Skoogh-Arndt arkitektkontor anlitades att rita.
 

Vad fanns här förr? Vad var Nürnbergbryggeriet?
På den plats där våra hus ligger har bedrivits bryggeriverksamhet sedan 1600- talet. Namnet "Nürnberg" infördes på 1860- talet då bryggeriet fick en tysk ägare och man började tillverka öl efter tyskt mönster. Bryggeriverksamheten upphörde 1916.  Huvuddelen av de gamla byggnaderna revs i samband med nybyggnaderna.
 

Vill du läsa mer om bryggeriet kan du gå till
Nürnbergbryggeriets hemsida.

Reklambild från Nurnbergs bryggeri
Reklambild från Nurnbergs bryggeri

Bengt Lagerkvist kåserar om 
Bofills båge.