ekehjelmstorget siduvudbild

Ny port till lastkajen blir klar mot slutet av sommaren

En ny port till lastkajen på Fatbursgatan för Hemköp är beställd och kommer att monteras i augusti. Anledningen till att den byts ut är att det är bullrigt för de boende. Detta kommer att minska störande ljud från porten. 

Årsstämman avklarad 16 juni 2020

Detta år hölls årsstämman ute på gården den 16 juni kl. 18.00. Lars Richt var ordförande och tog oss genom årsredovisningen och svarade på frågor. Vi hade tur att det kraftiga regnet hade upphört och ett rimligt corona-avstånd lyckades hållas. Inga särskilda beslut fattades utom att styrelsen beviljades ansvarsfrihet och en ny styrelse valdes. Se fliken styrelse. 

 

Cykeltrångt!!!

Föreningen har ett fantastiskt läge för att med cykel förflytta sig i stan. Det märks att många tycker det och det är trångt i såväl cykelrum som på gården. Vi vill uppmana alla som inte använder sina cyklar så mycket att ställa dem i cykelförråd och inte på gården. Det förråd som är rymligast är det som ligger bakom föreningslokalen. Det är ett utmärkt förråd för de cyklar som inte används dagligen. 

Årets föreningsstämma senarelagd till 16 juni

Årets Stämma 2020 blir senare än tänkt, vi brukar ha den i maj men formellt är det möjligt till halvårsskiftet. 
Med anledning av Corona-läget vill vi hålla stämman senare och utomhus. Vi satsar på att kunna ha den i föreningslokalen eller till och med utanför på gården den 16 juni 2020. En formell kommer i god tid skickas ut. 

Uppdaterad 11 maj 2020

Ommålningsarbetet startar fredagen den 14 februari

Måleriarbetet har gått vidare och är nästan klar med portarna 4 och 2. Återvinningsrummen är åtgärdade och tvättstugegången är på väg att bli klar. 

Uppdaterad 30 mars 2020

Dörrarna målas på utsidan - vill du även låta insidan målas?

Alla boende kommer att få en ny färg på sina dörrar som matchar väggarna i trapphusen. Detta innebär att dörrarna måste öppnas och målarna måste ha tillgång till era nycklar om ni inte är hemma. Om du vill att även insidan på dörren ska målas, kan målarfirman göra detta, men du får lov att bekosta det själv. Utsidan på dörren kommer att bli tegelröd. Vill du måla insidan kan du välja samma färg som på utsidan, röd. Vad det kommer att kosta och hur målningen går till kommer målarfirma AJs informera om när det är dags.
Ommålningen av dörrarna invändigt är lagd på is, då vi vill minimera risken för smittspridning av corona. 
Uppdaterad 30 mars 2020

 Hemköp får nya ägare 
Föreningen har två stora hyresgäster, förskolan Academedia och Hemköp. Den 3 februari får vår hyresgäst Hemköp Fatburen nya ägare. Staffan och Alexander Roosmark (far och son) som tar över butiken från Gun och Elias som drivit den i många år. De nya ägarna är ett familjeföretag som drivit olika Vivo- och Hemköpsbutiker i 30 år. I dagsläget äger de Hemköp Frösunda Boulevard i Solna. I samband med övertagandet kommer de att låta bygga om och fräscha upp affären samt investera i kylanläggningar. Deras långsiktiga målsättning med affären är att ”vara det naturliga och bästa alternativet på den lokala marknaden med brett utbud av livsmedel av högsta kvalité till bra priser”.

Övrig information

  • Vi vill påminna om brandsäkerheten även om Julen är över. Den är extra viktig på vintern då många av oss vill sitta ned och ha det mysigt med levande ljus. Lämna aldrig ett rum med tända ljus!!! Ni har väl en brandvarnare? Den kan rädda liv! Glöm inte att kontrollera batterierna då och då.
  • Tänk på att platta till kartonger så att de ryms i kärlen i återvinningsrummet. Det blir ofta väldigt fullt p.g.a. att kartonger inte plattas till ordentligt.
  • Vi har tyvärr stora utgifter för klottersanering. Om ni ser några klottrare får ni gärna skrämma iväg dem eller fotografera dem så att det finns en liten chans att de ska åka fast.
  • Om ni ser något som inte fungerar (grinden till torget har t.ex. krånglat igen) så är det felanmälan direkt till HSB som gäller. Felanmälan görs på 010-442 11 00.
  • Lämna gärna "ris och ros" till info@ekehjelmstorget.se.  Kanske saknar ni något på vår webb ?

Varma hälsningar från styrelsen!
Lasse Richt, Jan Wester, Jan Celarek, Peter Russo, Annika Oldmark, Hanna Börjesson och Camilla Ekstedt

En stor rubrik.

Ny lastport på Fatbursgatan
Styrelsen har som en del av det fortlöpande underhållet 2020 beslutat att byta ut Hemköpsbutikens lastport under våren. Det är en gammal konstruktion som vi haft problem med en period och som är onödigt bullrig. Det blir också en säkrare och snyggare port som det kommer att vara svårt att bryta sig in igenom.

OBS! Avlopp och rörstammar OBS!

Återkommande problem i avloppet i port 2 och 4 har visat sig bero på att flytspackel från badrumsrenoveringar spolats ner i avloppet. Ni som renoverar era badrum måste ansvara för att se till att inget flytspackel, fästmassa, spackel eller liknande spolas ner i avloppet. Detta stelnar i horisontella rörledningar och orsakar allvarliga stopp i vårt avlopp.


Påminnelse om att varje bostadsrättsägare måste ha ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Kontakta ert försäkringsbolag och se till att detta finns med. Inre skador på väggar och golv är lägenhetsinnehavarens ansvar om det uppstår vattenskador. 

Anvisningar för återvinning och sopor 
Vi har tidigare delat ut information på papper till varje hushåll om hur man ska sopsortera och återvinna i vår förening. Det är viktigt att sopsortera rätt både för miljön och för vår förenings ekonomi och trivsel. Dokumentet finns ovan. 

Hushållssopor ska bara läggas i sopsatelliterna och inte i återvinningsrummen. Boende med gäster i gästlägenheten är ansvariga att informera om var sopor ska läggas. 


Info om sopsugen
VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:
Samfälligheten informerar om att det är viktigt att glas och metall sorteras ut ur hushållssoporna. Det sliter på rören och göra att kostnaderna för underhållet ökar.

Pizzakartonger som fastnar är den vanligaste orsaken till stopp. Även om de är ihopvikta när de kastas, vecklar de ofta ut sig i rören. 

Sortering av matavfall  kan bli aktuellt efter att Högdalens förbränningsstation har byggts ut runt år 2021. Då kommer man att kunna slänga biologiskt avfall i särskilda gröna påsar i sopsugen också. 


Har ni stora grovsopor? 
Det man slänger i grovsoprummet måste få plats i kärlen. Större saker, som garderober, fåtöljer, sängar, byggnadsmaterial, kylskåp och dylikt måste forslas bort av den boende själv. Det finns flera företag hjälper till med bortforsling och här följer några exempel: 

pixall.se
orkarinte.se
 Lås fast din cykel!
Även på gården har cykelstölder skett. Säkrast är att alltid ha ett tjockt och godkänt lås som låser fast cykeln.  

Har ni hittat nycklar? 
Ibland upphittas nycklar och de hängs ibland på anslagstavlan i källargången. Lämna gärna dessa nycklar i Brf:ens brevlåda. Den finns i uppgång 4. 

HSB hjälper även till med privat hantverkshjälp
Om du behöver hjälp att byta en blandare eller om en elkontakt glappar, så kan HSBs fastighetsskötare Momo eller andra hantverkare hjälpa dig. Se här för mer info. 

Felanmälan ska alltid göras direkt till HSB. 
Alla boende kan direkt kontakta våra tekniska förvaltare HSB om något är trasigt eller behöver åtgärdas i vår fastighet. Ni ska inte kontakta info@ekehjelmstorget.se utan alltid direkt felanmäla via HSB.
Du hittar mer information om "Felanmälan" här!

Behöver du ett förråd till ?
Anmäl intresse att hyra extra förråd tiljanne@ekehjelmstorget.se, så återkommer han till er om vad som finns tillgängligt eller om ni har fått en köplats. 
 
Återvinningsrummen
Det blir med jämna mellanrum mycket kartonger i återvinningsrummen, så mycket att kärlen emellanåt svämmar över. Det är bra om ni försöker platta till kartongerna - luften i tomma kartonger tar onödig plats. Tänk på att skölja ur förpackningarna innan de slängs.

Övernattningsrum 
Övernattningsrummet som ligger med adress Swedenborgsgatan 17 är tillgänglig för alla boende i föreningen. Se separat plats på denna webbsida. Man bokar också här på webben.

Föreningslokalen 
Vi vill påminna om att vår förening har en fin gemensamhetslokal. Den utnyttjas inte särskilt mycket trots att den ligger fritt på gården och därmed kan utnyttjas sent på kvällen och det finns plats för upp till 30 personer. Denna lokal kan även bokas om man vill tillgå toalett och porslin och använda grillen på uteplatsen för en privat fest. Priset är 200 kr eller 100 kr, se separat flik


Ser ni okända människor i vårt hus?
Var inte rädda för att ställa en fråga: "Söker ni något, kan jag hjälpa till?". Det är bra om vi är uppmärksamma på våra grannar och vilka som går omkring här. Då och då kommer rapporter om inbrott i cykelrum och källarutrymmen och det borde vara svårt att komma in i våra hus, men trots allt lyckas de. Bra om vi försöker göra det så svårt det går.